Ta hand om dina regnkläder så kan de räcka livet ut

Behöver du tvättråd för regnkläder? Här har vi samlat svar på de vanligaste frågorna vi har fått. Om det är något mer du vill veta – tveka inte att kontakta oss.

Vattentäthet på regnkläder

Det finns olika vattentäta eller vattenavvisande material på regnkläder, såsom gallon, polyester och polyuretan (även kallat PU). Olika material håller olika tätt och ventilerar olika. Tänk därför på vad du ska göra i regnkläderna. Är det ansträngande fysisk aktivitet eller en lugn promenad till bussen då och då? Det finns både fodrade och ofodrade regnkläder, så att du kan bära regnkläderna vid olika temperaturer. När du mäter ett plaggs vattentäthet, pratar du om vattnet kolonn tryck. Det betyder att du har mätt mängden vatten i millimeter, vilken en kvadratcentimeter av materialet kan hålla ut per timme innan du blir våt. Så: ju högre vattentäthetstrycket är, desto mer vatten tål regnkläderna.

Så här mäter du vattentäthet

Så här mäts vattenpelarens tryck

  • 2.000 mm: Ej vattentät, med vattenavvisande
  • 4000 mm: För korta promenader i lätt regn
  • 6000 mm: För kraftigt regn under en kort period eller lätt regn under lång tid
  • 8 000 – 12 000 mm: Kraftigt regn i några timmar och lite regn under mycket lång tid
  • Över 12 000 mm: För mycket kraftigt regn under lång tid
Andningsförmåga på regnkläder

Det är inte bara vattentätheten du behöver tänka på när du får regnkläder. Regnkläder har också olika andningsförmåga. Om du är aktiv i regnkläderna har du förmodligen upplevt att du känner dig klibbig och våt så fort du rör dig. Detta beror på att plaggen inte andas och därför blir värmen kvar i plaggen och gör dig blöt. För att undvika växthuseffekten inuti regnkläderna kan du välja ett material som kan andas och kan sprida ut värmen som din kropp producerar. Detta kan göras antingen genom att jackan till exempel är gjord av andningsbara material som du har i till exempel skidjackor eller genom att ha ventilationsöppningar så att den varma luften kan komma bort från kroppen. När du köper dina regnkläder kan du kontrollera vad det betyder för andningsförmåga. Nedan finns en tabell för anfingförmåga.

Så här mäter du andningsförmåga

Andningsförmågan mäts

  • 1000 – 3000 g / m2 / dag: Korta promenader
  • 3.000 – 5.000 g / m2 / dag: Längre promenader på 2 till 5 kilometer
  • 8000 g / m2 / dag: Lätt att köra eller 3 till 5 kilometer cykeltur
  • 10.000 g / m2 / dag: Löpning i normal takt och längre cykelturer
  • Över 10.000 g / m2 / dag: Mycket aktiv användning
Kan jag impregnera regnkläder?

Ja du kan göra det. Liksom alla andra plagg blir regnkläder mindre och mindre vattenavvisande ju mer du bär dem. Du kan köpa impregnering och impregnera dina regnskläder ungefär en gång om året. Se till att regnkläderna är torra innan.

Kan jag tvätta regnkläder i tvättmaskinen?

Jo det kan du. Först och främst kan du försöka gnugga bort eventuella fläckar manuellt. Använd inte tvättmedel med lösningsmedel, eftersom det kan påverka impregnering. Efter att kläderna har tvättats och rengjorts kan de impregneras igen. Ta hand om dina regnkläder så håller de längre. Tvätta dem inte i onödan, både för plagget och för miljön. Följ alltid tvättanvisningarna på plagget. Sköljmedel kan ha en negativ inverkan på de vattenavvisande egenskaperna hos vissa material. Tvätta kläder med fel sida utåt. Lämna aldrig tvättade plagg i tvättmaskinen, utan ta ut dem och häng upp dem omedelbart.

Kan jag torka regnkläder i torkskåp?

Vissa regnkläder bör inte torktumlas eftersom de sliter på plaggets funktioner i onödan. Läs tvättanvisningarna på plaggen. Torkning av regnkläder i torkskåp rekommenderas i allmänhet inte eftersom torkskåp tenderar att ha en mycket hög temperatur. Vissa material kan spricka vid för höga temperaturer, särskilt gallonkläder. Galon är ett 100 procent vattentätt och vindtätt material och behöver ingen impregnering eller efterbehandling för att bibehålla vattentätheten. Om gallonkläderna blir smutsiga, torka bara av dem. Vänd regnkläderna ut och ut om det är vått och det torkar snabbare.